..


CHÀO CÁC BẠN GHÉ THĂM BLOG CỦA ĐOÀN LHSBUL 69'




Cảm ơn Bạn thăm Trang Blog
của Lưu học sinh học tại Bulgaria khoá 69-75!

ДОБРЕ ДОШЛИ В САЙТА НА БИВШИТЕ ВИЕТНАМСКИ СТУДЕНТИ В БЪЛГАРИЯ 1969-1975Г!


Thứ Tư, 2 tháng 4, 2014

България пак се издъни на теста за грамотност. Учениците не умеят да си купят билет за метро

България получи 43-то място от 44 възможни на международния тест за грамотност на 15-годишните PISA. Резултатите от изследването бяха оповестени едновременно във всички държави участнички.


На първо място е Сингапур, следват Корея и Япония. На последните три са Уругвай (42-ро), България (43-то) и Колумбия (44-то). Средният успех е 500 точки. Ние сме постигнали 402, а държавата отличничка - Сингапур, 562, следвана от Корея, която има 1 точка по-малко. Нашите съседка Сърбия е с успех 473 точки.

Не могат да пуснат климатика

Една от задачите в теста на PISA е как учениците да пуснат климатика, който са си купили току-що и нямат упътване за работата му. За целта те има 3 контролни уреда, с които да променят температурата и влажността.
Първо трябва да установят кой от уредите за какво отговаря, като го тестват без ограничения в броя на тестовете. Вторият въпрос изисква от тях да поставят уредите в точно определени стойности, като го направят само с 2 стъпки. Резултатът от тази задача за България е, че 26,8 процента са се справили с първия въпрос. А с втория 4,9 на сто.

За сравнение средният процент на децата от държавите членки на ОИСР, успели да решат първата част от задачата, е 52,8. На втората са отговорили 16,8.

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét