..


CHÀO CÁC BẠN GHÉ THĂM BLOG CỦA ĐOÀN LHSBUL 69'




Cảm ơn Bạn thăm Trang Blog
của Lưu học sinh học tại Bulgaria khoá 69-75!

ДОБРЕ ДОШЛИ В САЙТА НА БИВШИТЕ ВИЕТНАМСКИ СТУДЕНТИ В БЪЛГАРИЯ 1969-1975Г!


Thứ Ba, 22 tháng 1, 2013

Nghị sỹ Bulgaria thoát chết

Nghị sỹ Dogan bị dí súng vào đầu khi đang phát biểu
Nghị sỹ Dogan bị dí súng vào đầu khi đang phát biểu.
Lúc đó, ông Dogan đang phát biểu trong cuộc họp thường niên của đảng tại hội trường ở Cung Văn hóa quốc gia, thủ đô Sofia.
Trước khi kẻ lạ mặt định nổ súng phát thứ hai thì bị lực lượng an ninh xông vào quật ngã và bắt giải đi. Toàn bộ pha ám sát kinh hoàng này được một đài truyền hình ghi lại khi đang tường thuật tại đây.
Đoạn băng cho thấy, khi nghị sỹ 58 tuổi đang phát biểu thì có một người đàn ông từ phía khán giả lao lên, cắt ngang bài phát biểu.
Cảnh sát cho biết, kẻ lạ mặt này 25 tuổi, đến từ một thị trấn ở Biển Đen của Bulgaria và mang theo hai con dao trong người.
Kẻ lạ mặt bị tóm gọn
Kẻ lạ mặt bị tóm gọn.
Một quan chức của MRF cho biết, ông Ahmed Dogan vẫn trong tình trạng sức khỏe tốt. Mọi thứ đã được kiểm soát.
Đảng MRF đại diện cho người Thổ và những người Hồi giáo khác chiếm khoảng 12% trong tổng số 7,3 triệu dân ở Bulgaria.
Ông Dogan được coi là một trong những chính trị gia có ảnh hưởng lớn nhất ở đất nước Balkan này.
Năm 1996, cựu thủ tướng Bulgaria Andrei Lukanov được phát hiện bị bắn chết gần nhà của mình ở Sofia. Tuy nhiên, những vụ tấn công vào chính trị gia là khá hiếm hoi ở đất nước này. Hiện cảnh sát đang điều tra động cơ nổ súng của người thanh niên kia.
Anh Vũ 
Theo Daily Mail



 Около 15 минути след като председателят на ДПС Ахмед Доган излезе на трибуната да прочете доклада си на Осмата национална конференция на партията мъж от залата се запъти към трибуната. Чуха се писъци, хора от делегатите го събориха на земята и в продължение на няколко минути го ритаха. След като нападателят беше изведен зам.-председателят Лютви Местан заяви от микрофона: "Председателят не е ранен".

От камерите на телевизиите се вижда как нападателят се запътва към Ахмед Доган с пистолет, лидерът на ДПС го блъска по ръката и в този момент се намесват хора от делегатите.

На конференцията се очакваше Ахмед Доган да обяви решението си за оттегляне от председателския пост в ДПС. Според в. "Труд" това става ясно и от доклада на Доган, с копие от който вестникът разполага. В доклада пише още, че за нов лидер се предлага Лютви Местан. По време на представянето си обаче Доган не стигна до тази част от текста. След като конференцията продължи евродепутатът Филиз Хюсменова дочете речта, от която стана ясно, че Ахмед Доган действително се оттегля от лидерския пост.

 Зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи заяви, че състоянието на Доган е "много добро", но той няма да продължи представянето си. Докладът му ще бъде раздаден на всички делегати по отделно. Лютфи обяви призова за спокойствие и заяви: "Няма да позволим на когото и да е било да провали нашата конференция".

Според неофициални информации пистолетът на нападателя е засякъл. Едни твърдят, че той дори не е имал пълнител, а само гилза. Делегати не доумяват как е възможно човекът да е минал през скенера, през който минават всички гости и делегати на конференцията. Освен това Доган от много години е с охрана на НСО. Делегати се учудват как нападателят успя да измине разстоянието от лявата страна на масата, където стояха зам.председателите на ДПС и отиде към трибуната. Други се питаха как е възможно при такъв форум на ДПС около НДК и залата да няма полиция.

Малко преди 13 часа Лютви Местан отново заяви от трибуната, че Ахмед Доган няма наранявания и здравословното му състояние е добро. Конференцията би трябвало да продължи отново в 15 часа.

Пред "Капитал" бившият лидер на младежката организация на ДПС Джейхан Ибрямов каза, че нападателят по всяка вероятност е влязъл в залата с фалшив бадж. Оригиналните цветове на делегатите на конференцията са бяло и синьо, а на този на нападателя имало и жълт цвят.Веднага в зала 3 на НДК пристигна полиция и нападателят вече е откаран в четвърто районно управление на МВР. Има различни твърдения и за това какво е било оръжието на нападателя. Според едни е било газов пистолет, според други обаче - боен.

Антон Кутев: Нападението срещу Ахмед Доган е инсценировка

Депутатът от БСП Антон Кутев смята, че нападението срещу Ахмед Доган е инсценировка.
Според него то е направено, за да се вдигне шум.
"В никакъв случай целта според мен не е била действително да се нарани Доган. По-скоро става дума за добре написан сценарий", коментира Кутев пред БНР.
Той посочи, че не знае кой пише сценария, защото има поне две различни страни в ДПС, които биха могли да го направят.
"Очевидно тук има някакъв дълбок замисъл, но кой прави замисъл и кой пише сценария не ми е ясно. Всеки случай, обаче, ми се струва, че причините са вътре в ДПС. Дали от ръководни господа или от някъде другаде идват тези причини, това не мога да преценя", заяви червеният депутат.

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét