..


CHÀO CÁC BẠN GHÉ THĂM BLOG CỦA ĐOÀN LHSBUL 69'




Cảm ơn Bạn thăm Trang Blog
của Lưu học sinh học tại Bulgaria khoá 69-75!

ДОБРЕ ДОШЛИ В САЙТА НА БИВШИТЕ ВИЕТНАМСКИ СТУДЕНТИ В БЪЛГАРИЯ 1969-1975Г!


Thứ Ba, 22 tháng 1, 2013

България прави оръжия за Виетнам



Държавното оръжейно предприятие „Терем" е получило голям договор от Виетнам, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред TV7. Това се е случило през октомври при визитата му в азиатската страна. Финансовият министър отказа да даде повече подробности.
Вицепримерът вижда в търсенето на пазари и едно от възможните решения ВМЗ-Сопот да излезе от настоящото тежко положение.
ВМЗ-Сопот за разлика от почти всички други предприятия в този сектор не е минало в частни ръце навремето, когато е било възможно, каза Дянков и допълни, че в този сектор има пет-шест сходни частни предприятия и всички те са на големи печалби. Според него това е един от секторите в световен мащаб, които растат.
Финансист номер едно посочи, че държавата връща ДДС в 30-дневен срок, като периодът е намален по време на мандата на това правителство наполовина. Обмисля се възможност за най-изрядните фирми, които не само за тази, а и за няколко поредни години са си плащали редовно данъците и при ревизии се оказва, че са напълно изправни, да може срокът да се намали още и да стигне до 10 дни, каза вицепремиерът.
На въпрос дали поради въвеждането на единната данъчно-осигурителна сметка може да се стигне до забавяне плащането на здравните вноски от бизнеса, а от там и до загуба на здравни права от хората, Дянков отговори: „Здравните осигуровки са така да се каже пред скоба, така че в никакъв случай някой, който и да било дори и фирмата да се окаже неизправна за период от време няма да остане без здравни осигуровки", каза Дянков. Той обясни, че една от причините да се въведе единната сметка е да се намали административната тежест върху бизнеса. Министърът посочи, че една средна фирма е трябвало да подава над 600 различни документа в НАП годишно, а така те са сведени до 12. Друга цел е да се прекъснат ДДС измамите.
Вицепремиерът отново изтъкна, че 2012 година е била успешна и страната ни се нарежда на трето място в Европа след Швеция и Германия по най-добър завършек на 2012 г. Той обаче е категоричен, че бюджетът за настоящата година вече е гласуван от парламента и трябва да се изпълнява така, както е, а вече следващото правителство в края на годината, като види как върви изпълнението на бюджета, може да реши да направи допълнителни разходи.
По отношение на призивите на БСП за даване на допълнителни средства на майки и пенсионери, Дянков каза, че с това си предложение социалистите от една страна показват популизъм, а от друга - незнание как се прави бюджет. Вицепремиерът обясни, че бюджетният закон за настоящата година трябва да се изпълнява както е приет от парламента.
Секторите, в които имаше най-голяма активност преди кризата, като строителството например, до голяма степен ще бъдат заменени от други, каза министър Дянков и посочи като пример земеделието.
 На въпрос дали съветва хората да се върнат към обработването на земите, Дянков посочи, че инвеститорите вече са се ориентирали и затова и миналата година има около 11% ръст на земеделието.

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét