..


CHÀO CÁC BẠN GHÉ THĂM BLOG CỦA ĐOÀN LHSBUL 69'




Cảm ơn Bạn thăm Trang Blog
của Lưu học sinh học tại Bulgaria khoá 69-75!

ДОБРЕ ДОШЛИ В САЙТА НА БИВШИТЕ ВИЕТНАМСКИ СТУДЕНТИ В БЪЛГАРИЯ 1969-1975Г!


Thứ Bảy, 17 tháng 3, 2012

МАГНИТНОТО ПОЛЕ НА ЗЕМЯТА СЕ ОБРЪЩА


    Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


        

                                 МАГНИТНОТО   ПОЛЕ НА ЗЕМЯТА СЕ ОБРЪЩА

     

       Учените знаят, че магнитното поле на Земята е обръщало полярността си многократно през хилядолетията. Ако можем да надникнем преди 800 000 години, и по-рано магнитната стрелка ще сочи южния полюс, вместо северния!  Това е така, защото магнитния компас е калибриран спрямо сегашните магнитни полюси. Това е естествено геоложко явление. Но много теоретици го сочат като Апокалипсис и предстои гибелта на Земята. Но няма да има никакви драматични ефекти?  
         През последните 20 милиона години е установено обръщане на полюсите за всеки 200 000 до 300 000 години. Това не става „на мига”,  а в продължение на стотици или хиляди години. Изчислено е, че обръщания е имало стотици пъти през последните три милиарда години. По време на динозаврите също е имало обръщане. Общо казано това се случва на милион години.
         Проби, взети от дъното на океана показват смени на полярността, според пряката връзка между магнитното поле  и фосилните данни. Магнитното поле на Земята се определя от намагнитването на лавата. При втвърдяването си лавата, прави запис на ориентацията на последните магнитни полета, както при записа на звука в магнетофона/компакт диска/. Последният път,  полюсите на Земята се обръщат преди около 780 000 години, наречено от учените ​​Brunhes Matuyama обръщане. Фосилните данни не показват драстични промени в живота на растенията или на животните.  Утайките на океанското дъно, от този период също не показват промени в ледникова дейност. Това също е доказателство, че обръщане на полярността не се отразява на земната флора и фауна.
    Потокът от течно желязо в ядрото на Земята  създава електрически ток, а той от своя страна създава магнитно поле. Така че, докато Земята се върти, движението в металното ядро води до наблюдаваните промени в магнитното поле. Северният магнитен полюс „е жив”/мести се/ на север - с повече от 1100 км - от началото на 19 век, когато изследователите за първи път го определят точно. Сега преместването е по-бързо, измества се на север  с около 40 километра на година, за разлика от началото на 20 век.
        Друга хипотеза внася страхове относно слънчевата активност. Тя погрешно предполага, че обръщане на полюсите моментално ще остави Земята без магнитното поле, което ни предпазва от слънчевите изригвания и изхвърляне на   коронарната маса от слънцето. Но, докато магнитното поле на Земята наистина може да отслабне или да се усили с течение на времето, няма индикация, че то някога е изчезвало напълно. По-слабото поле със сигурност ще доведе до малко увеличение на слънчевата радиация на Земята, както и красива картина от Полярното сияние на по-ниски географски ширини - но нищо смъртоносно. Освен това, плътната атмосфера на Земята също предлага защита срещу слънчевата радиация.
        Науката показва, че Смяната на магнитното поле - от гледна точка на геоложките разпределяне на времето е често срещано явление, което се е случвало постепенно в продължение на хилядолетия. В милионите години Геологичен запис няма нищо, което да предполага, че на 2012 се пада апокалиптичен сценарий. От това обръщане могат да спечелят само производителите на магнитните компаси.

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét