..


CHÀO CÁC BẠN GHÉ THĂM BLOG CỦA ĐOÀN LHSBUL 69'




Cảm ơn Bạn thăm Trang Blog
của Lưu học sinh học tại Bulgaria khoá 69-75!

ДОБРЕ ДОШЛИ В САЙТА НА БИВШИТЕ ВИЕТНАМСКИ СТУДЕНТИ В БЪЛГАРИЯ 1969-1975Г!


Thứ Bảy, 17 tháng 3, 2012

ЗА ПО-ВЕЧЕ ЖИВОТ



                                  СЕДЕМ ПРАВИЛА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ.

          
        Американският кардиолог Клайд Янси, твърди: „Всеки човек може да постигне дълголетие, за което предлага седем прости правила за запазване на здравето до преклонни години.
              Да празнува своя деветдесети или стотен рожден ден може всеки, който спазва следното:
              1.Да води физически активен начин на живот. Липсата на физическо натоварване отнема почти 4/четири/ години от живота.  
              2.Контролиране нивото на холестерола. Повишеното ниво на холестерол води до
    риск от болести на сърцето и до инсулт.
              3.Правилно хранене. В менюто да присъстват по-вече растителни храни – пресни плодове и зеленчуци.
              4.Контролиране на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е наречено от кардиолозите в целия свят, „тихия убиец”. Контролираното кръвно налягане намалява риска от инсулт с 40%, а риска от сърдечен пристъп с 25%.
              5.Борете се с наднорменото тегло. Наднорменото тегло е основен фактор за развитие на сърдечните заболявания, за инсулт. Затлъстяването може да съкрати живота ви с почти 4 /четири/ години. Разчетите на Световната здравна организация, сочат, че след четири години на нашата планета ще има 2,3 милиарда хора страдащи от затлъстяване и съпътстващите го заболявания. Затлъстяването се счита за епидемия.
              6.Контрол над нивото на кръвната захар. Помнете за заболяванията, свързани с диабета. Диабета увеличава риска от повишено кръвно налягане, артериосклероза, исхемична болест на сърцето и инсулт.
              7.Не пушете. По причина на този вреден навик, ежегодно умират преждевременно десетки хиляди хора. Ако пушещия спре пушенето то риска от сърдечни заболявания започва да намалява.
                 Според д -р Клайд Янси дълголетието би спестило милиарди долари на икономиката в резултат от намаляване на сърдечно-съдовите заболявания. Самите хора също ще спестят много средства.             Все пак лекарите признават отчасти предложението на К. Янси!  Даже правилния начин на живот не може да промени генетичните заложби на отделния човек. Та те определят на 50% продължителността на живота. Между другото, учени от Нидерландия са изолирали „ген на дълголетието”! Те са разкодирали гените на 115 годишна жена, завещала тялото и мозъка си в интерес на науката, малко преди смъртта си. Изследователите твърдят, че жената даже в последните години от живота си е изглеждала поне с 50 години по-млада и е можела да се обслужва самостоятелно. Нейните особени гени са я спасили от обичайните старчески недъзи. „Уверени сме, че тайната на прекрасното здраве и дълголетието е била в нейните особени гени, благодарение на които нейния живот е бил дълъг и щастлив”, заявява доктор Хан Холстед от университета в Амстердам. За пълното разшифроване на „гена на дълголетието” ще са необходими още доста години!?  
                 По принцип за увеличаване продължителността на живота, да се преживеят достойно определените от генетиката години, следва рязко да се ограничи вредното въздействие на външните интоксикации, на външните фактори. Случайно си купих преводна американска брошура „Как да доживея до 100 години”. Знаете ли съветите с които започва? Преди да пресечете улицата, погледнете първо наляво, след това надясно. Цялата брошура беше изпълнена с нормални съвети. Купувайте продукти от реномирани магазини. Ограничете токсичното въздействие на алкохола. Не пушете. Редовно правете медицински прегледи и изследвания. Ако имате заболяване, посещавайте начесто лекаря си за да може да се контролира вашето здраве. Учете се сами да контролирате състоянието си и т.н. Главното е- поставете си цел. Аз стигнах до следното убеждение: -до каква възраст искате да доживеете. И да се стремите ежедневно към тази цел! Това са думи на завеждащ катедрата по терапия, герантология и апитерапия на Московския държавен медико-стоматологичен университет, директора на централния научно-изследователски институт по гастроентирология Леонид Лазебник.  

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét