..


CHÀO CÁC BẠN GHÉ THĂM BLOG CỦA ĐOÀN LHSBUL 69'




Cảm ơn Bạn thăm Trang Blog
của Lưu học sinh học tại Bulgaria khoá 69-75!

ДОБРЕ ДОШЛИ В САЙТА НА БИВШИТЕ ВИЕТНАМСКИ СТУДЕНТИ В БЪЛГАРИЯ 1969-1975Г!


Thứ Bảy, 17 tháng 3, 2012

СПЕТЕ В ПЪЛНА ТЪМНИНА 6 до 8 ЧАСА

                     С П Е Т Е  В  П Ъ Л Н А  Т Ъ М Н И Н А   О Т    6   до  8  ЧАСА
                                                
    Сън от шест до осем часа в пълна тъмнина е важен за доброто здраве и дълголетие

       Преди електричеството, обикновено хората са отивали да спят, когато слънцето залезе и са ставали, когато то изгрее, което е било гаранция, че са спали достатъчно, че са отпочинали достатъчно за да бъде ума им бистър и тялото здраво.

       В наши дни както хората, така и животните постъпват различно!

       Животните са променили поведението си, като например възпроизвеждането, зимния сън и миграцията, според сезона. Смята се, че животните възприемат смяната на сезоните от продължителността на деня и на нощта. Механизмът, който ръководи това поведение е от секрецията на мелатонин. Когато светлата част на денонощието  намалява през есенните месеци, мелатонина произвеждан от организма, автоматично се увеличава, спомага да се увеличи продължителността на съня почти до зимен сън /летаргия/. Когато светлата част на денонощието се увеличава през пролетта, епофизната жлеза секретира по-малко мелатонин, предизвиквайки прилив на физическа активност. Но в силно индустриализираните общества електрическата крушка е разширила деня на човека от 12 до 24 часа.

          Става ясно, че все повече и повече хора са лишени от достатъчен сън. И с това лишаване идват не само психически но и физически проблеми. В опита си да изтрият нощта или да я ограничат до малък изкуствено ограничен прозорец хората плащат висока цена.

          Мелатонинът е естествен хормон, произвеждан от епофизната жлеза на тялото. През деня епофизната жлеза е неактивна. Когато слънцето залезе и се стъмни, епофизната жлеза се включва и започва активно да произвежда мелатонин, който се освобождава в кръвта. Ето защо мелатонина е наричан понякога " Дракула на хормоните" – появява се само на тъмно.

           На сутринта, секрецията на мелатонин спира, като се стимулира производството на други хормони и по този начин започват други дейности на тялото. Този строен дневен ритъм е от първостепенно значение за нашето физическо състояние, интелектуални възможности, и емоционално здраве. Епофизната жлеза и мелатонина са основните  доставчици на информация за продължителността на деня, сезона, и етапа от живота на мозъка и цялото тяло. Нулирането на този ритъм означава, че тялото ще бъде принудено да работи извънредно, което го подлага на изтощение и го прави по-малко ефективно. По този начин, тялото е принудено да работи все по-вече и по-вече, без да е в състояние да се възстанови.

          Смята се, че мелатонинът влияе върху вътрешните процеси, така че всички системи на тялото да работят заедно, в координация. Ако тази вътрешна структура се дезорганизира по някакъв начин, тялото става по-податливо на болести. Сънят не е просто психично състояние, но е изключително важен за физичното състояние на тялото. Когато човек спи, тялото и ума работят, ръководени от нашето подсъзнание/ първосигнално/. Когато човек спи в организма се извършват различни физиологични процеси. Освен че много от органите и системите почиват, тялото се презарежда за следващия ден. Много важни хормони се отделят по време на сън.
    Когато човекът спи се осъществява химически баланс, изграждане на имунитет, постига се необходимото ниво на кръвната захар за следващия ден, и поддържане на паметта. Спокойният нощен сън е проява на синхронизиране на биоритмите, а те са фактори за съвместната дейност на органите и системите. Ако сте изложени на светлина до малките часове на сутринта, мелатонина няма да достигне до необходимото ниво за да си свърши работата. Светлината, идваща от прозореца или от друга стая или дори нощна светлина може да прекъсне производството на мелатонин. Спането в продължение на шест до осем часа в пълна тъмнина е важно за доброто здраве и дълголетие.

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét