..


CHÀO CÁC BẠN GHÉ THĂM BLOG CỦA ĐOÀN LHSBUL 69'




Cảm ơn Bạn thăm Trang Blog
của Lưu học sinh học tại Bulgaria khoá 69-75!

ДОБРЕ ДОШЛИ В САЙТА НА БИВШИТЕ ВИЕТНАМСКИ СТУДЕНТИ В БЪЛГАРИЯ 1969-1975Г!


Thứ Hai, 31 tháng 12, 2012

ВАРНА СЕ ГОТВИ ЗА 2013-А

Веселин Златков
Варненци се заеха с последните приготовления за посрещането на Нова година.
В повечето случаи това означава спешна разхока до супермаркета или до пазара за последни покупки.  Между забравените неща, без които посрещането на 2013-а няма да е както трябва, може да се окаже и добрата стара сурвакница. 
Народният обичай за пожелаване на здраве и берекет  с бой по гърбините на стопаните на къщите отдавна е станал традиция на Нова година, при това далеч не само за децата. Клиенти могат да се окажат „сурвакани“ от търговци, сервитьори или таксиметрови шофьори, но важното е това да не разваля празничното им настроение.Ако говорим сериозно обаче, извитите и пъстро украсени дрянови клонки са почти толкова важни за една традиционна българска Нова година, колкото и баницата с късметите. По варненските пазара се продават както всякакви по размер дрянови пръчки, така и сурвакници, украсени повече или по-малко според обичаите.
Между покупките в последния ден на старата година обикновено попадат и пироефектите. Всевъзможните пиратки и ракети със сигурност ще гърмят и тази нощ, озвучавайки я с досадна канонада, но пък играта с тях е любима на твърде много хора. За съжаление, някои изпускат парата не само  с фойерверки, а и с вандализъм или безразсъдно шофиране. Последиците от това ще трябва да се възстановяват и през новата 2013-а.


Преди празника пък има и такива, които далеч по-спокойно изпращат 2012-а. Разходката по площада може да е и по-забавна, ако не ходиш, а се возиш на двуколка, събирайки любопитните и леко завистливи погледи на останалите минувачи.


На площада вече е разположена сцената, на която в новогодишната нощ ще прозвучи един от емблематичните гласове на хард рока, Джо Лин Търнър. Певецът на „Рейнбоу“ и „Дийп Пърпъл“, както и на групата на Ингуи Малстийн ще зарадва варненските рокаджии след настъпването на 2013-а. Веселбата на площада обаче ще започне още в 22.30 часа.   

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét