..


CHÀO CÁC BẠN GHÉ THĂM BLOG CỦA ĐOÀN LHSBUL 69'




Cảm ơn Bạn thăm Trang Blog
của Lưu học sinh học tại Bulgaria khoá 69-75!

ДОБРЕ ДОШЛИ В САЙТА НА БИВШИТЕ ВИЕТНАМСКИ СТУДЕНТИ В БЪЛГАРИЯ 1969-1975Г!


Thứ Năm, 26 tháng 7, 2012

МОМИЧЕТАТА НА ТУ – ВАРНА, - УМНИ, АМБИЦИОЗНИ, ХУБАВИ

    Представителките на нежния пол са навсякъде в съзидателния живот, навсякъде, където е трудно. Момичетата на ТУ – Варна, които се обучават за предстоящата си професионална мисия, са оцветили с присъствието си всички факултети, катедри, специалности на университета. Те са една трета от неговите бакалаври, магистри, докторанти и нямат никакъв респект пред т.нар. мъжки инженерни специалности.

    Едно от многото доказателства за това е

        пълната отличничка  от специалността „Корабостроене и морска техника” инженер Александрина Василева

        Дипломирала се е с пълно отличие като бакалавър, по същия начин се справи и с магистърската си защита през горещото лято на 2012 г. Разговаряме с нея в изпитния й ден по „Теория на кораба”.
        „Още от първите ми дни в университета дисциплините като строителна механика, устройство на кораба, ходкост, статика и динамика, вибрации силно ме увлякоха – разказва Александрина. – Обучението ни обхваща всичко, свързано с кораба – от строежа до поведението на вода. Голяма роля за интереса ми към специалността изиграха и преподавателите ми, които бяха много положително настроени към нас, студентите. А сега мисля, че ще си взема отлично и писмения, и устния изпит, защото не смятам да спирам дотук. На магистратурата гледам само като на етап от професионалното си развитие.”


    Александрина


        Как планира следващия си етап амбициозното момиче?
        „Ще кандидатствам за докторантура в същата специалност. Съзнавам, че има какво още да усвоявам от тази сложна материя. Много ми допада научната работа, но и производствената не ми е чужда. Раздвоена съм, бъдещето ще покаже с какво ще се занимавам.”
        Всъщност Александрина и сега има колкото полезно, толкова и увлекателно практическо занимание. Още преди защитата е назначена на работа като старши експерт в Института по хидродинамика на Българската академия на науките във Варна.
        „Страшно ми е интересно в института! – въодушевено е момичето. – Правим главно изпитания във фазата на проектиране на десетина и повече метрови модели на кораби, строящи се във Варна. В 200-метров басейн, дълбок 7 метра, отчитаме съпротивлението и пропулсивните им качества, т.е. взаимодействието между кораба и водната среда.”
        Още като бакалавър Александрина Василева участва заедно с колеги на студентски конгрес за обмяна на опит в Турция. Там представители на 36 страни изработват предложения към световната морска организация ИМО за по-успешна подготовка на младите кадри от морските специалности. В бъдеще, ако инж. Василева подготвя корабостроители в ТУ – Варна, ще има възможност да включи в подготовката им своето и предложенията на колегите от световните университети, с които и занапред ще обменя опит. А фактът, че вече усвоява и спецификата на самата корабостроителна практика, би бил залог за още по-доброто обучение на морски кадри в университета. (б.а. – дни по-късно магистър Александрина Василева бе утвърдена като докторант).
       В деня на бакалавърската дипломна защита разговаряме и с
        
        пълната отличничка от специалност „Инженерен дизайн” Даря Маркова–Бояджиян


       

    Даря по време на защитата

        Дипломната защита на Даря е „Дизайн на детска среда”.
        „Детската стая е едно от най-динамичните помещения в дома – започна изложението си пред изпитната комисия тя. – Стаята трябва да представлява умален вид на жилището, като комбинира ведно спалня, дневна и кабинет. В нея детето ще работи, почива, играе, ще се среща с приятели. Атмосферата в стаята се формира от всички съставки на интериора, като с мебелите не бива да се прекалява, защото децата се нуждаят от пространство за движение. Цветовете и тематичните акценти трябва да се подберат добре...”
        След цялостното й изложение и визуализацията на проекта мнението на изпитната комисия изрази председателят й доц.  Пламен Братанов: „Отлично защитихте и отлично представихте дипломната си работа, колежке – беше доволен той, както и всички от комисията. - Благодарим Ви за старанието!”.


    Проектът „Дизайн на детска среда”


        Веднага след успешната защита, на която представи и прототип на изработен от нея стенен часовник за стаята, Даря не отиде да празнува, а да работи. Още преди да започне дизайнерското си образование, тя е разкрила своя фирма за художествено опаковане на подаръци, за аранжиране, сватбен дизайн и пр. Ателието й се намира в центъра на Варна, а тъй като клиентите ценят идеите й, проявяват разбиране, че тя през 4-те години на следването си им е била в помощ само следобед, защото сутрин е на лекции. Разбира се, самоподготовката върху лекциите и упражненията, няма как, става вечер.
        Даря е от хората с художествен тип нагласа, завършила е училище по изобразителни изкуства, рисува живопис. И, естествено, висшата математика не е най-любимият й предмет.
        „В началото ми беше трудно с инженерните предмети, като машинознание, производствени технологии, инженерна графика. Но се справях с много старание, защото за специалността ни се изисква обща инженерна култура. В свои води бях при рисуването, цветознанието, художествения дизайн, триизмерното моделиране и т.н. В тази област имам дузина  грамоти и сертификати от различни художествени изложения. Сега вътрешната ми потребност от усъвършенстване ми подсказва да кандидатствам за магистратура. А нататък каквото и да съм научила, трябва сама да извървя пътя до реализацията на проектите си. Ако в бъдеще се явявам на конкурси по различните европейски програми или за работа в престижни фирми, вече ще представям не само себе си, а и своя университет. Защото се следи откъде, с какви възможности идват кандидатите. Знам, че в това отношение квалификацията ми във варненския Технически ще е добър бонус за мен. Благодарна съм на преподавателите.”
        Докато следва магистратура, Даря отново ще е на работното си място следобед в своето художествено ателие. Толкова много задължения, а тя междувременно е успяла и да се омъжи за колега от специалността „Компютърни системи и технологии”. И може би дипломната й защита „Дизайн на детска среда” ще намери първото си приложение за собствени семейни нужди.
        Момичетата на ТУ – Варна, - тази важна частица от бъдещето на България!

4 nhận xét:

  1. БИБЛИОТЕКА „ТУ-ВАРНА”, Е СЪКРОВИЩНИЦА НА ИНЖЕНЕРНИ ЗНАНИЯ

    Доц. Марияна Тодорова

    Trả lờiXóa
  2. Днес, 11 юни, преди започване на Академичния съвет, се състоя тържествено връчване на дипломите на 14 преподаватели от различни катедри в Технически университет - Варна, получили академичната длъжност „професор” или „доцент” или ОНС (Образователна научна степен) „доктор”.
    Проф. дтн инж. Николай Минчев – декан на функционален деканат „Докторанти” връчи дипломите на:
    - проф. д-р инж. Овид Азаря Фархи – ректор на Технически университет – Варна
    - проф. д-р инж. Ангел Йорданов Димитров – декан на Машинно-технологичен факултет

    - доц. Красимир Цанов Богданов – катедра „Транспортна техника и технологии”
    - доц. Борислав Георгиев Найденов – катедра „Комуникационна технока и технологии”
    - доц. Сергей Георгиев Белчев - катедра „Транспортна техника и технологии”
    - доц. Трифон Петров Узунтонев - катедра „Транспортна техника и технологии”
    - доц. Цена Радкова Мурзова – катедра „Индустриален дизайн”
    - доц. Иван Георгиев Булиев - катедра „Електронна техника и микроелектроника”
    - доц. Борислав Христов Димитров – катедра „Електротехника и електротехнологии”

    - д-р Георги Тодоров Николов – катедра „Електронна техника и микроелектроника”
    - д-р Антон Янков Антонов – катедра „Екология и опазване на околната среда”
    - д-р Златка Тенева Матева – катедра „Математика”
    - д-р Венцислав Георгиев Николов – катедра „Компютърни системи и технологии”
    - д-р Екатерина Николова Димитрова - катедра „Електронна техника и микроелектроника”

    Проф. Минчев отбеляза, че още 11 преподаватели ще получат своите дипломи, така че общият брой, до края на тази учебна година, ще стане 25. Тази цифра съответства на средностатистическите показатели на получилите в Технически университет – Варна академична длъжност „професор” или „доцент”или ОНС „доктор” .

    Trả lờiXóa
  3. Thế này mà ngày xa không túm được 1 cô bulgarka cùng trường có phải hay không.

    Trả lờiXóa
  4. Bây giờ mới đẹp thế! Còn hồi xưa bọn Bi tự đánh giá: Nhất Kinh tế, Nhì Y bét là Trường Máy đấy! Heeeeeeeee Toàn ngắm và tán dóc với mấy cô Kinh tế Du lịch thôi! Sinh viên mà, mặc dù Bi nhỏ như Thỏ Đế....

    Trả lờiXóa