..


CHÀO CÁC BẠN GHÉ THĂM BLOG CỦA ĐOÀN LHSBUL 69'




Cảm ơn Bạn thăm Trang Blog
của Lưu học sinh học tại Bulgaria khoá 69-75!

ДОБРЕ ДОШЛИ В САЙТА НА БИВШИТЕ ВИЕТНАМСКИ СТУДЕНТИ В БЪЛГАРИЯ 1969-1975Г!


Thứ Sáu, 1 tháng 6, 2012

Минималната българска пенсия на съд в Страсбург


    Минималната пенсия в България, която е под прага на бедност от 202 лв., може да се превърне в предмет на дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това стана ясно в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7 по време на дискусия за резултатите от подписка на възрастни хора срещу допуснатата социална несправедливост.

    Преди близо година пенсионери от Стара Загора изпратиха до български институции своя протест с настояване минималната пенсия да се изравни с прага на бедност у нас. Според тях 1 милион български граждани попадат в тази група, което е „срам за една европейска държава”.

    „Получихме незадоволителни отговори”, съобщиха по TV7 организаторите на подписката. От МТСП им отговорили, че предложението означава повишаване на минималната пенсия с почти 60 на сто, „което към настоящия момент е неизпълнимо”. Омбудсманът пък подкрепял каузата, но не можел да се намеси за решаване на проблема.

    Според изчисления на зам.-председателя на БСК Димитър Бранков повишението на минималната пенсия би струвало до 500 млн. лв. годишно, но дори да се намерят бюджетни източници за сметка на други структури, това ще деформира пенсионната система. Според бившия директор на НОИ Йордан Христосков каузата е справедлива, но проблемът не е само финансов, а е важно и как се развива грижата за възрастните хора като медицинско наблюдение, социално подпомагане и др.

    „Ако държавата не направи нищо, решението е само Страсбург”, категоричен бе адвокат Александър Желязков, общински съветник в Стара Загора.

3 nhận xét:



  1. Минималната пенсия от днес се увеличава с 9 лева и от 136,08 лева става 145 лева, припомнят от Националния осигурителен институт. Промяната ще засегне около 736 000 пенсионери.

    Освен възрастните хора, които получават най-ниската пенсия, промени ще засегнат и хората, чиито пари за старост попадат между стария и новия минимален праг на пенсионните плащания. Размерът на техните пенсии ще бъде приравнен към актуалното след 1 юни най-ниско възможно ниво.

    Преизчисление ще има и в пенсиите на редица хора, при които минималната пенсия се използва във формулата за изчисление на личната пенсия - например: за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест или за непълен осигурителен стаж.

    Trả lờiXóa


  2. Да се изравни минималната пенсия с прага на бедността, искат пенсионери в подписка.
    Минималната пенсия 138 лв. е, а прагът на бедност през 2010г. е бил 211 лв., като се очаква покачване през тази година. В подписка, изпратена до множество български институции, пенсионери от Стара Загора твърдят, че е дискриминация да получават пенсии, които са под прага на бедността.
    Димитър Бранков обяви, че в сегашната ситуация да се намерят пари за повишаване на минималните пенсии е изключено, защото това е свързано с крупни структурни промени и бюджетни разходи и пренагласяне на политики и системи. Стана ясно, че ще са нужни 400 - 500 млн. лв. годишно, за да се качат с по около 100 лв. пенсиите на хората с минимални и с близките до тях пенсии. Ако обаче само те се коригират, се деформира пенсионната система и нейната атрактивност за всички останали, категоричен беше зам.-председател на БСК. В настоящата икономическа ситуация, сумата може да бъде намерена само по структурни промени в бюджетните разходи, т.е. някоя друга сфера да бъде наказана, заяви той.

    Trả lờiXóa
  3. Пенсионираните след 2014 година ще се осигуряваме върху действителните заплати, каза социалният министър Тотю Младенов по Нова тв и добави, че трябва да се даде възможност на хората да работят максимално дълго, защото в България има демографски срив.

    "Прави се плавен преход в покачването на пенсионната възраст- с по 4 месеца", каза социалният министър. „Пенсионирането е право, а не задължение", обясни Младенов, който добави, че според него една фирма не може да се лиши от опитния персонал, докато не се намерят млади и обучени кадри.

    "Пенсионираните след 2014 година ще се осигуряваме върху действителните заплати",заяви Младенов. За първото тримесечие на тази година приходите в Държавното общественото осигуряване са с 9 млн. повече и разходите са с 26 млн. по-малко. Ако тези темпове продължават, ще могат да растат и пенсиите, каза Младенов.

    Безработицата за май е 11,5%, което с 0,1% по-малко от миналия месец. Според Младенов безработицата ще намалява и в бъдеще. Прогнозите са до края на 2015 г. минималното възнаграждение да се увеличава с 20 лв годишно,каза още Младенов. Той не изключва до края на годината доходите в страната да се вдигнат с 10%.

    За спорното предложение да се вземат пари от Сребърния фонд и да се инвестират в държавни ценни книжа, Младенов обясни: „Едни пари не могат да стоят така. Те трябва да се инвестират. Но в случая със Сребърния фонд, трябва да се инвестират при пълна сигурност на тези пари". Младенов посочи, че не е специалист в тази област, но смята, че решението е правилно.

    Trả lờiXóa